Havresoppan

Havresoppan
Almqvist anklagades för att ha försökt förgifta ryttmästare von Scheven genom att strö arsenik i ryttmästarens havresoppa. Von Schevens hushållerska upptäckte vita korn, som låg på ytan, och bar i väg soppan till apoteket för analys.
Hur smakar havresoppa? Pröva själv – det är en god efterrätt!
Det står varje kock fritt att tillsätta arsenik, men det ingår inte i vårt recept. Staffan Tjerneld gjorde på sin tid ett experiment med havresoppa och arsenik – och påstod att arseniken inte syntes på soppan!

Havresoppa
1 dl havregryn
5 dl vatten
5 dl mjölk
100 g russin
50 gr smör
skalet av en ½ citron
2  bittermandlar
1 msk socker
1 tsk salt
1 dl vispgrädde

1.Koka havregrynen och vatten 10 min. under omröring.Sila koket genom en finmaskig sil så att inga gryn går igenom
2.Späd den silade soppan med mjölk,lägg i russin, smör, citron och finriven skållad bittermandel (kan utgå)
3.Smaksätt med socker o. salt. Koka 5 minuter.
4. Häll 1 dl vispgrädde i soppskål. Slå i soppan. Servera!

Smaklig måltid!
Topsy Bondeson och Olof Holm